Hírek / KORONAVÍRUS TÁJÉKOZTATÓ II.

KORONAVÍRUS TÁJÉKOZTATÓ II.Tisztelt Lakosság!

2020.03.27.

Kérjük, hogy a kijárási korlátozásról szóló 71/2020.(III.27.) Korm. rendeletet szíveskedjenek tanulmányozni. Közérthető módon megtalálják benne, hogy 2020. március 28. napjától  pontosan milyen feltételekkel lehet elhagyni otthonunkat.

A kormányrendeletet megtalálják a következő weboldalon: http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK20056.pdf

2020. március 28., szombattól otthonunk elhagyását alapos indokkal tehetjük csak meg! 

Alapos indoknak minősülnek a következők:

"       a. a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (különösen a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben) történő vásárlás,

 1. napközbeni kiscsoportos felügyelet okán a kiskorú gyermek kísérése,
 1. az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele, beleértve a gyógyító tevékenységen túl a testi és a lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat (különösen pszichoterápiás ellátás, fizioterápiás kezelés, gyógytorna),
 2. az egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés az 5. § szerint,
 1. a házasságkötés és a temetés szűk családi körben,
 1. a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletben (a továbbiakban: élelmiszerüzlet) történő vásárlás,
 1. a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító) üzletben (a továbbiakban együtt: drogéria) történő vásárlás,
 2. az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletben történő vásárlás,
 1. a mezőgazdasági üzletben történő vásárlás, ideértve műtrágyát értékesítő üzletet és vágóhidat,
 1. a piacon, a helyi termelői piacon (a továbbiakban együtt: piac) történő vásárlás,
 1. a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben (a továbbiakban együtt: gyógyszertár) történő vásárlás,
 2. az üzemanyag-töltőállomás felkeresése,
 1. a dohányboltban történő vásárlás,
 2. n. a fodrász, a manikűrös szolgáltatások igénybevétele,
 • a szállítási, tisztítási és higiéniás szolgáltatások igénybevétele,
 1. a gépjármű- és kerékpárszerviz, a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javításával kapcsolatos szolgáltatások igénybevétele,
 2. a hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatások igénybevétele,
 1. a legszükségesebb esetben a személyes megjelenést igénylő ügyintézés, így hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási és postai szolgáltatások igénybevétele,
 2. az állatok ellátása, háziállat közterületi sétáltatása, az állatorvosi rendelő és az állatkórház látogatása,
 1. a szülői jogok és kötelezettségek,
 1. a hitéleti tevékenység.
 1. Alapos indok továbbá – az 1. §-ban meghatározottak betartásával – a magáról gondoskodni nem tudó, vagy segítéségre szoruló személy (például kiskorú személy, idős személy és beteg személy) részére történő segítségnyújtás."

 

Fentiek értelmében tehát az alapvető életvitelhez szükséges otthonelhagyás megengedett, de korlátozott.

#        Az Operatív Törzs tájékoztatása szerint: "nincs szükség igazolást kiállítani a munkavállalóknak a kijárási korlátozás idejére, ugyanis maga a kormányrendelet biztosítja a munkábajárás lehetőségét."

#        Vendéglátóhelyen kizárólag az elvitellel vásárolt étel átvételének ideje alatt lehet tartózkodni. Ez a szabályozás vonatkozik pl. étteremre, pizzériára, kávéházra és cukrászdára is, és minden olyan vendéglátóhelyre, ahol a megvásárolt étel elvitelének lehetőségét biztosítják. Ezek a helyek továbbra is csak 15.00 óráig tarthatnak nyitva!

#        A 65. év feletti lakosságra vonatkozóan a kormányrendelet a következők szerint szabályozza a bevásárlás lehetőségét:

     "5.§ (1) Saját és családja érdekében a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja.

              (2) Az élelmiszerüzletben, drogériában, piacon vagy gyógyszertárban 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag az (1) bekezdés szerinti személy tartózkodhat."

Fentiek szerint a 65 évnél idősebb személyek kizárólag 9.00 és 12.00 óra között tartózkodhatnak az élelmiszerboltban, piacon, gyógyszertárban vagy a drogériában, más személy viszont nem, kizárólag az üzlet dolgozói. Az előírás érvényesítése az üzlet üzemeltetőjének feladata és felelőssége!

#          Kiemelnénk, hogy a mezőgazdasági munkálatok elvégzése e kormányrendelet szerint megengedett!

#          A jelenleg otthon tartózkodó óvodás és iskolás gyermekek napi meleg ételének elvitelére lehetőség van a rendelet t) pontja értelmében ("szülői jogok és kötelezettségek" ), e kötelezettség teljesítése is alapos indoknak minősül.

 

Általános szabály, hogy aki elhagyja otthonát, az minden körülmények között, minden helyszínen köteles betartani a másik személytől való legalább 1,5 m-es távolságot!

Felhívjuk figyelmüket, hogy további pontos és hiteles információkat továbbra is a https://koronavirus.gov.hu weboldalon találnak.

 

 

   
   

 

2020.03.18.

Az alábbiakban csatolt Önkormányzati Hirlevél c. kiadványban mindenki számára hasznos információkat találnak, többek között a fertőzésveszély következtében a kormányzat döntéseiről, a kialakult különleges helyzetekről, továbbá az önkormányzatok, intézmények számára javasolt intézkedésekről.

A dokumentum az utóbbi időben felmerült, gyakran ismételt kérdésekre is tartalmaz válaszokat.

Kérjük, hogy figyelmesen tanulmányozzák át és fogadják meg a benne foglalt tanácsokat!

Nyomatékosan kérjük a lakosságot, hogy aki megteheti maradjon az otthonában, csak a legszükségesebb indokból hagyja el azt!

Kérjük, hogy mindenki őrizze meg higgadtságát és tartsuk be az ajánlásokat!

A kormányzat által üzemeltetett információs oldal folyamatosan tájékoztat a legfrissebb tudnivalókról, kérjük kísérjék figyelemmel! Az oldal címe: https://koronavirus.gov.hu

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!Csatolt fájl(ok):

« Vissza az előző oldalra!

Előszállás Nagyközség Önkormányzata - Magyar